Kas yra šviežia kava?


Ar žinojote, kad kava yra bene populiariausias gėrimas pasaulyje? Taip, tai tiesa. Dešimtys milijonų žmonių be šio, atrodytų stebuklingo, gėrimo negali įsivaizduoti savo ryto, dienos pradžios ir vidurdienio. Juk kavos gėrimas ne tik suteikia gerų emocijų, bet ir energijos, žvalumo. Daugelis išgeri bent 1 puodelį per dieną, kai kurie ir 2-3. Bet turbūt nedaugelis pagalvoja, ar jų geriama kava yra šviežia ar ne? Ir kas tai yra šviežia kava, nuo ko tai priklauso? Šviežiai skrudinamos kavos pardavimo puslapis „O, kava“ pasidalins įžvalgomis apie šviežią kavą ir kai tą atskirti. Galime pradėti.

Kavos pupelių atsiradimas

Kava neįpilama į mūsų puodelį tiesiog iš aparato, nes ji gaminama iš kavos pupelių. O kaip atsiranda jos? Jas subrangina išskirtiniai medžiai, kurie yra vadinami kavamedžiais. Jie auga šiltuose kraštuose, pvz. Brazilijoje, Etiopijoje, Indijoje, Kolumbijoje, Kosta Rikoje ir t. t. Kavamedžių uogų kauliukai ir yra objektas, iš kurio atsiranda kavos pupelės, tereikia jas tinkamai apdoroti ir išdžiovinti. Kavamedžiai veda 3 skirtingų rūšių kavas. Tai būtų arabica, robusta, liberica. Visos rūšys skiriasi savo savybės, užauginimo pobūdžio bei kaina. Jau vėliau iš jų bus gaminama ir pati kava, kurią taip mėgstame ir neįsivaizduojame savo ryto. Tačiau išsiaiškinkime, kodėl viena kava gali būti vadinama šviežia, o kita – negali?

Kokia kava yra šviežia?

Kaip jau minėjome, kava auga ant kavamedžių. Jų rūšys, pagal užaugintus vaisius yra 3 pagrindinės: tai būtų arabika, liberika ir robusta. Kai jos yra tinkamai apdorojamos, tada fasuojamos į maišus ir gabenamos į Europos žemyno ar kitas šalis. Gautos pupelės yra dar neskrudintos. Kavų platintojai paskrudina pupeles, jas supakuoja į gražias pakuotes ir tuomet siunčia į prekybos centrus ar kitas pardavimo įstaigas, kur jo yra pardavinėjamos. Tada nusipirkę tokias kavos pupeles, mes jas sumalame, o arba jau perkame maltas. Tuomet belieka pagaminti gėrimą, kurį taip mėgstame. Visa paslaptis yra tame, kad šiuo atveju skrudinimas buvo atliktas prieš galbūt keletą mėnesių, o kol kava atkeliavo iki mūsų puodelio, praėjo daug laiko. Būtent skrudinimo laikas yra esminis kavos šviežumui, nes kava šviežiausia yra vos 4 savaitės po skrudinimo. Vėliau ji išsikvepia, praranda aromatingumą, skonį, koks buvo pradžioje. Tuo tarpu pas save OKava.lt internetinėje parduotuvėje, mes paskrudiname kavą tik po jos užsakymo, todėl kava pirkėjau yra maksimaliai šviežia.

Apibendrinimas

Kavos šviežumas yra esminis elementas, kuris nusako kavos kokybę, skonį ir kitus parametrus. Rekomenduojame rinktis šviežiai skrudintą kavą, kuri paskrudinta ne anksčiau kaip prieš 4 savaites, tuomet gausite kokybiškiausia ir geriausią kavą savo vartojimui.